Tuesday, February 03, 2009

sambungan...

ok ok...seperti yang lia janji, lia nak cita pasai kenapa lia berhenti keja kan..
mcm nih ceritanya......

lia kena angkat telephone, sebab ada orang nak datang rumah lia..so lia pun ambik la 30minit rehat..pergi makan jap dan sambil2 cakap telephone ngan orang tuu(bagi direction nak datang rumah lia)..Ada la mamat nih, dia nih adik asstn maneger(kaki report lebih dari reporter kat tv3 tuu)..dia bgtaw la asstn manager yg lia x buat keja dok ckp telephone! padahal time tuu lia tengah break! WTF! Yang asstn manager nih diam lg..so x pe la..

BTW..yg adik asstn manager tuu mmg jahat! dia pernah maki orang yg keja sebelum nih padahal dia tuu keja mcm lia gak! Tp dok bt mcm boss sebab dia tuu adik asstn manager la kata kan..ok..dia dah bnyk kali maki lia..lia diam je..tahan je malu sebab dia maki depan orang..padahal lia bt keja2 lia..tah la dia tuu..mcm sakit jiwa ja..dia pernah mintak kat lia RM10, masa lia dpt 1st gaji..lia tny la kenapa? dia ckp..(nama dia Sathis)

SATHIS: mai kat aku rm10!
LIA: kenapa? (betoi2 xpaham)
SATHIS: gaji hang banyak..aku dpt cikit ja!
LIA: wey aku pun dapat cikit..lg pun nih duit aku..pasai pa nak bg kat ang(bt x taw ja pastuu)
SATHIS: eh..aku yg recommend hang kat abang aku..
LIA: (diam, bt xtaw)
SATHIS: ala..RM5 pun jd la..mai la..
LIA: wey..aku xmaw bg la..sorry..
SATHIS..CELAKA hang!
jeng! jeng! jeng!!
LIA:(CELAKA?!) eh?! hang ckp pa td??!
SATHIS:(jalan ke arah keluar kaunter)
LIA:wey! ang ckp la..hang ckp apa td kat aku?!
SATHIS: xla..hang orang kaya..aku xdak duit..
LIA: eh? aku kaya ka miskin ka..xdak kena mengena ngan hang nah!
SATHIS: (calling sapa tah guna phone kat kaunter)
(suddenly, asstn manager kuar opis!)
call abg dia rupanya...haha!
bodo!

ok..back tuu the main topic!
asstn manager tuu dok marah2 lia..padahal ada budak baru msuk..dia x reti lg la bt keja smua nih..ajaq dari pg smpai malam pun dia still xreti2..dia bagi hangit popcorn! dia tuduh lia yang bt..babi nya ppuan! dia ckp.."x..bukan saya..dia yg buat"(pastuu angguk2 pala dia) muka jangah habaq la..mcm x bersalah tuu..lia pun apa lg! "ha??! wey? i didnt even touch the machine!" kak za yang keja stu pun cakap lia x popping popcorn tuu..tp sathis nih mcm minat kat minah baru keja nih..dia pun tgk lia den bt muka mcm lia dok tpoo ar..KOJAQ! as usual dia called abang dia, lia kena marah lg! tension! hari2 kena marah maki2..bukan ckp leklok! lia ckp lia x bt, x bt ar..nih x..asstn manager tuu ckp,"hang tuu dah 2 bulan keja pun xreti2 lg ka?!" lia mcm "(dia nih kenapa?) lia jawab balik yg lia x bg popcorn tuu hangit pun..dia naik angin sebab lia menegakkan yg lia x bersalah..dia jerit! "YOU! in my opis now!!!"

kebetulan my papa ada kat stu..papa pun terkejut dia jerit mcm tuu kat lia..lia msuk l;a dlm opis..

(in the opis)
lia kena marah..lia ckp la yang lia x bt pe yg salah pun..lia buat smua keja lia leklok..xde masalah pun..tp..dia dok bising2..dia ckp td lia kuar ckp telephone and makan2..lia ckp la that is my 30 minit break..pastuu dia xtaw nak ckp pa..dia mrh pasai benda lain..dia ckp dok pegang phone masa keja..tpoo! lia x msg sapa2 pun time keja coz lia taw x ley..(im a geek ok..ikot segala perintah dan peraturan) lia mcm nak nangis je..dia tgk muka lia nak nangis trus dia pujuk2 plak..sebab takot lia berhenti keja sebab xdak sapa dah yg rajin dok bt keja..yg lain smua makan gaji buta! kak za, lia and manikaraj ja dok rajin buat keja.. kalo lia berhenti..pagi xdak sapa yg jaga kaunter sebab kak za tuu msuk keja kul 7p.m..dia ambik part time ja..
lia kena kuar opis..ttba my papa ada kat luaq! dia tny lia kenapa? lia ckp tah depa nih..Sathis nih la dok report pa tah..papa pun p la ckp ngan sathis nih..papa agak marah sebab papa tgk cara dia layan lia mcm taik je..papa ajak lia balik..papa ckp lets go! you dont owe them anything! depa dok layan hang mcm apa ja pap dok tgk!(selama dua bulan) asstn manager tuu pun kuaq la opis..dia suh papa lia masuk opis..lia ikot la..Sathis pun pun sebok nak masuk!

(second time in the opis-lia bgtaw kan lonngg story!)

ok..papa tanya..asstn manager name is munis.
PAPA: what is the problem? i saw you yelled at my daughter!
MUNIS:no..it is like this..your daughter is talking on the phone at work!
LIA:i said it was my break!
PAPA: yes..she with me just now having dinner..y? at break they cant talk to the phone?
(perli tone)
MUNIS: not that..she is becoming lazy with her work..
PAPA: i always at the restorant next door, and all i saw, my daughter all alone at the kaunter while others are chit-chating at pelita!
MUNIS:your daughter is a playful girl..
PAPA: so? she done her work right?
SATHIS:(ckp indu with the abang)
BESTFRIEND BIG BOSS WAS THERE..
BF BIG BOSS: you talk in english so that everyone understand..
SATHIS:ok, saya tengok kan? dia sekali sahaja basuh popcorn machine!
(padahal dah 3 kali)
LIA: huh?! eyy! tanya la kak za or manikaraj..brapa kali lia basuh?
PAPA: about this you all yelled at my daughter? childish!
MUNIS: (sedar yang adik dia dok merapu) no..i just want all my staff work, my way!
PAPA: ok la then but all i heard was Sathis that been acting like a boss here when mr.sam(manager) is not around..
LIA: i dont want sathis kaco my work..he always maki2 and even called me celaka..(i told them bout the money thing)
SATHIS:(muka semcm) i lawak ja la..
MUNIS:(tgk ja muka adik dia with muka angry!)
PAPA:lawak ka apa ka..you should not used the word celaka..
everything calm down a lil..
MUNIS..ok2 now Sathis do not kaco dahlia..ok?(ckp bahasa indu pastuu)
PAPA: dahlia? you still want to work here??
LIA:i love my job..i just hate people working here..
PAPA: i dont like you working here..
MUNIS: ok2 skarang mcm nih..you(lia) sambung keja balik..(dia x bg lia berhenti)
(out from the opis)

esok tuu, lia x p keja..lia ckp nak berhenti..tp smua x bg..lia p keja on the isnin and selasa..isnin tuu lia ckp with Mr.Sam(manager).lia nak berhenti..mati2 dia pujuk lia..you keja bagus la..lg sebulan ja la keja..nak p dah plkn la..duit pun dpt bukan cikit sgt..ok pa..(mr.sam yg ckp..) dia ckp lg..lia dok dekat ja..makan pun senang..transport pun xpyh..senang..jng la stop..
lia nak stop gak..tp dia suh tggu la..pk dluu..ok2..so lia pk..selasa tuu mr.sam x dak..depa tuu(sathis and munis la berkuasa) well lia kena bully..smua lia yg buat..
depa dok tgk je lia bt keja..konon nya mcm pay back time la.. lia diam je..dah la x sihat..dok pening2..kak za keja pg..so petang dia xdak..lia msuk petang..mmg lia la dok bt smua keja..manikaraj yg dok tolong lia..dia taw lia nak berhenti keja..so dia mcm dok pujuk2 la..mlm tuu lia bt keja lia habis..lia tros balik..sakit kepala..pg tuu lia msg kat manikraj..lia dah stop keja..nnt petang lia p bg vest lia..dia kol tros..tny y? hehe..lia ckp la lia x sihat..ingat nak rest la..alang2 tuu stop tros la..dia pun pham..so dia ckp ok..nnt dia bgtaw kat manager and asstn manager..
ituu la cita dia..lia antar vest kat mr.sam..dia ckp kenapa dahlia? i tot u nak keja lg sebulan..lia ckp la..dah x best keja cini..org xska kat lia..dia senyum ja..(munis ada kat stuu, dia dengar la lia ckp mcm tuu)..den lia ckp kat mr.sam..TQ sbb bg lia keja kat snih for 2 month..dia ckp..you adalah pekerja yang paling rajin kat sni..i should thank 'you'..haha!! (i lied!)
mr.sam ckp kalo you nak keja lg pun boley..cari i..ok?(i pun senyum and tros keluar)
agak sedey..sbb lia dpt ramai kwn kat stu..kak za,kanimolly,mugilan,sugen,mahlini,the dvd guy,all the cleaner! pelita nya pekerja! depa smua baik ja ngan lia..so..im really gonna miss my working days!



7 comments:

ab geldofg said...

:)

onyxinferno said...

sabar ja la wei~

chai said...

i support u ! LOL

Dahlia said...

liana~aku dah x thn sabar sbb tuu aku quit..hehe

chai~yeahh!! lmao!

ab~(^.~)

LANtai mop said...

keling mmg bodo..derng anggap derang kasta tinggi so derang bole pijak2 kepale pekeje..

sayaNADDY said...

hahha paria nakaram.

hail DALI!

Dahlia said...

lantai mop, aku sokong kau!!

nadi darling!!!