Sunday, August 30, 2009

Malaysia tanah air ku tercinta



Merdeka!! Merdeka! Merdeka!!

ini lah yang kita akan dengar setiap kali jam menunjukkan tepat pukul 12 tengah malam,pada 31ogos,setiap tahun

apa itu merdeka? walaupun tahun ini merupakakan kali ke-52 kita merdeka,tetapi semangat kemerdekaan tiada dalam diri remaja sekarang..
apa yang aku nampak,mereka hanya menunggu detik 12 untuk countdown dan bunga api dan dihiburkan dengan konsert..
itukah namanya merdeka?
apa yang aku nampak? tahun ini,tiada bendera kemegahan kita di kibarkan dijalan-jalan,mahu pun rumah-rumah..tidak seperti dahulu..salah siapa? kita sebagai rakyat atau pemimpin kita?
semuanya salah kerana gagal memupuk semangat partiotik..
mungkin, anak-anak muda sekarang lupa tentang maksud sebenar kemerdekaan?
merdeka? bebas..ye..seperti kita yang sudah lepas peperiksaan,menjerit merdeka! sepatutnya itu la yang kita patut rasakan..suatu kepuasaan..
*aku membebel*

tetapi,aku buat lisan Bm aku form 4 tajuk ini lah..;) dan aku mendapat kepujian dari cikgu BM aku! lebih kurang mcm ini la aku cakap kat depan kelas..ada yang tanya aku? mana aku dapat artikal ni? aku heran..aku cakap aku buat sendiri laa..tetapi dia seolah-olah tidak percaya..
aku kan masuk debat sekolah..walaupun aku masuk untuk BI aku masih terer ok untuk berbahasa BM! semua ingat aku hanya pengawas sekolah yang tak berdispiln..
haha..memang aku mengaku,aku bukan lah baik sangat time sekolah..
*aku membebel lagi*

pada mula nya aku ingat nak post kan video,nak membebel pasai merdeka.tetapi plan x jd sebab aku rasa aku lebih selesa menulis..
aku inginkan rakyat malaysia yang bersemangat...aku lihat hanya segelintir dari rakyat Malaysia yang bersemangat dan memahami apa itu merdeka..
kan bagus kalau kita semua menyambut merdeka dengan penuh rasa tanggungjawab,kesedaran,sedih,terharu...

maaf tiada gambar aku memegang bendera Malaysia,kerana bendera itu terlalu besar dari tuan puna badan..:) yang untuk kereta..aku tak berani ambil dari kereta! hehehe!!
---------------------------------------------------------------------------------

dimata Dunia,Malaysia adalah??

"arr..Mahathir",-Rerired Russian opera singer.

"that's the one with the towers right?"- German punk rock band drummer.

"We visited Mah-lah-kah.You Know,the fort that the Portuguese built?"-Retired Portuguese hotelier.

"when I frist heard of Malaysia,I imagined the people to be dark-skinned-not black-pettie,religious and always in long,loose clothes."-German retiree
----------------------------------------------------------------------------------
I hope for Malaysian to have more voice heard, and respected..and malaysian would not have the racist problem in future..the theme '1 Malaysia' really great..next time if people asking me.."what race are you?" i would say "im Malaysian"..there's no need to tell that you are malays,indians,chinese,or others in a race kinda form..
like..please? we are all the same..*rambut sama hitam*
:)

i love this year Theme..1 MALAYSIA!!
Happy Independence Day!

13 comments:

Bule said...

samat merdeka!!

Aiza Jeniza said...

wauuu sgt patriotik. terharu bila membacanya..hahaha!

Dahlia said...

selamat merdeka bule!

Dahlia said...

aiza,haha! biasa la time2 mcm nih kena semangat!

Topet Hidayat said...

huaahhhh!!! bleh jd PM nihh!!!!

syg!!!! selamat merdekaa!!!!

Dahlia said...

topet,selamat merdeka!!

melon. said...

haa.nmpak sangat malaysia tak dikenali.takpala,lebih low profile lebih bgus.

double s said...

hehe semangat ya :D selamat hari merdeka dahlia :)

Dahlia said...

Melon, hmmm.but some do know malaysia..

Double s, Semangat xpa!! hehe..kena maju ke depan! selamat merdeka! :)

Anonymous said...

malaysia femes la wey.
booo!

merdeka!

-mariah kari-

Dahlia said...

aduhh rafik! xde nama lain ke weyy?
hahaha

mirrul said...

post yang bagus!
tahniah

Dahlia said...

mirrul,wahh..thanks! :)